Ringrijden

Ringrijden is een folkloristische activiteit, waarbij een ringrijder op een ongezadeld paard zit, welke hij / zij in galop door de ringbaan stuurt. Met een lans in de hand probeert de ringrijder de ring te steken, die halverwege de baan in een ijzeren bus hangt. Op Walcheren worden iedere zomer wedstrijden gehouden, zo ook in Domburg. Dit vindt hier plaats in het Centrum van Domburg. In onze evenementenkalender vindt u de data van het ringrijden in Domburg.

Is ringrijden een sport?
Op Walcheren en dus ook in Domburg kunnen we zeker wel stellen dat ringrijden een sport is. Er bestaat dan ook een vereniging, namelijk: De Zeeuwse Ringrijders Vereniging (ZRV). Dit is het overkoepelend orgaan op Walcheren en in Zuid- Beveland voor het ringrijden. Domburg heeft ook een eigen vereniging: de Domburgse Ringrijders Vereniging.
De ringrijders die deelnemen aan het ringrijden moeten de voorgeschreven wedstrijdkleding dragen. Daarnaast moet het paard versierd zijn. Dit levert mooie plaatjes op, wanneer u gaat kijken bij het ringrijden in Domburg.

Het wedstrijdtenue voor officiële wedstrijden van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging (ZRV) is een ZRV-trui of poloshirt. Dit is een witte trui of shirt met een groen ZRV-embleem en groene randjes langs de mouwen en de kraag. Hier overheen draagt de ringrijder een oranje sjerp met ZRV-embleem, over de rechterschouder.
De rest van het tenue moet volledig wit zijn (dus witte broek, witte schoenen, witte sokken, evt. witte pet). Bij demonstraties ringrijden van de ZRV, moet iedere deelnemer verplicht gekleed in de Zeeuwse (mannen-)klederdracht. En ook dit ziet er erg mooi en echt folkloristisch uit.

De ringbaan en de ring
De ringrijder moet dus te paard in de ringrijbaan de ring proberen te steken. De te steken ring heeft een doorsnede van 38 mm. Bij het kampen Ringrijden in Domburg - evenementen - VisitDomburgkan de doorsnede verkleind worden tot minimaal 10 mm. De ring hangt halverwege de baan in een ijzeren bus aan een touw tussenin twee palen (op z’n Zeeuws: de poengers).
De ringbaan heeft op alle wedstrijden dezelfde afmetingen, namelijk een lengte van 36 meter en een breedte van 1 meter. De baan is afgezet met palen, waarlangs een touw gespannen is op een hoogte van 1,2 meter. Aan beide uiteinden van de baan, kunnen de paarden na iedere vaart rusten in de boxen. En u als toeschouwer mag het paard ook vast even aaien, wanneer u dit vriendelijk vraagt.

Een mooi schouwspel
Het ringrijden in Domburg is een mooi schouwspel. Wanneer u op vakantie bent in Domburg en het ringrijden vindt plaats, dan moet u hier zeker even gaan kijken. Het is voor zowel jong als oud een mooi en leuk evenement, waar u uw ogen uitkijkt en mooie foto’s kunt maken.
In Domburg vindt het ringrijden op verschillende zaterdagen in de zomer plaats. In 2018 zijn dit de volgende data: