Domburg als badplaats in de geschiedenis

Domburg als badplaats in de geschiedenis
Wanneer we helemaal terug gaan in de geschiedenis van Domburg, kunnen we u vertellen dat Domburg in 1223 al stadsrechten had gekregen. Van het toerisme werd in de hele vroege jaren nog niet geleefd. Van de 15de tot het midden van de 16de eeuw leefden de inwoner van o.a.:
• Haringvangst;
• Landbouw;
• Veeteelt;
• Jacht.
De eerste toeristen zagen we in de 17de eeuw verschijnen. Dit waren voornamelijk dagjesmensen uit Middelburg. De hoofdstad van Zeeland, welke tijdens uw verblijf in Domburg ook zeker de moeite waard is te bezoeken.
In 1834 kwam het toerisme goed op gang. En in 1860 werd Domburg zelfs te klein om er al zijn bezoekers te huisvesten. Vaak was alle beschikbare accommodatie al volgeboekt voor het zomerseizoen.

 

Domburg tijdens en na de Eerste en Tweede Wereldoorlog
De groei en bloei van de badplaats Domburg werd onderbroken door de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog was er weinig meer over van Domburg. Het bestond uit puin en beschadigde gebouwen, welke overspoeld waren door het zoute water. Hier werd snel werk van gemaakt, wat ervoor zorgde dat er in 1948 alweer 3271 badgasten waren. Dit waren uiteraard geen Duitsers. Zij lieten niet lang op zich wachten, want vanaf de jaren 50 zij het vooral de Duitse toeristen die Domburg weten te vinden.

 

Domburg en de badstatus
Als we dus teruggaan in de geschiedenis kunnen we zeker concluderen dat er heel wat gasten komen genieten in de badplaats Domburg. Zij komen vooral voor:
• De heilzame lucht;
• Het verkwikkende water;
• De mooie omgeving;
• Het rustieke karakter.
Dit was in 1867 ook al bekend. Toen verscheen er een rapport van de Afdeling Zeeland der Ned. Maatschappij tot Bevordering van de Geneeskunde. De titel was Domburg en zijn badinrichting. Een klein stukje hieruit:
‘… Het nieuw opgerichte zeebad van Domburg, zou door de natuurlijke ligging, toestand van het strand, gehalte van water en aan de andere kant onder de beste en wat de inrichting voor verpleging aangaat, onder de aanbevelenswaardigste gerangschikt mogen worden.’
Hier is eigenlijk nog niets aan veranderd en in 2014 heeft Domburg dan ook de officiële badstatus gekregen. Dit is een erkenning die alleen wordt toegekend, wanneer wetenschappelijk is vastgesteld, dat een verblijf in deze omgeving tot een betere gezondheid kan leiden.
Mede hierdoor en door het brede aanbod van:
Winkels;
Restaurants;
• En activiteiten
behoort Domburg tot de meest bezochte badplaatsen van Nederland.

Bron foto: De Domburgsche Orgelman